قله سهند و جام
عروس کوه های ایران لقبی که به کوه سهند داده شده است. رشته کوه های سهند واقع در آذربایجان شرقی و دارای ۱۷ قله بالای ۳۰۰۰ متر است. در ادامه این مطلب به معرفی کامل کوه سهند می پردازیم که شامل ارتفاع کوه سهند، قله های کوه سهند، بهترین مسیرهای دسترسی به کوه سهند، بهترین زمان صعود به کوه سهند و همچنین یک گزارش کامل از صعود به قله سهند را ارائه می دهیم.
بلندترین قلهی کوه سهند که جزو طرح سیمرغ است را بررسی می کنیم. همچنین شما را با مناظر زیبا و پوشش گیاهی و جانوری کوه سهند آشنا می نماییم.
معرفی کامل کوه سهند
رشته کوه های سهند با وسعت ۴۵۰۰ کیلومتر مربع در بین شهرهای تبریز، مراغه، بستان آباد و آذرشهر قرار گرفته است. کوه سهند به علت داشتن قله ها و دره های فراوان به بهشت کوهنوردان می ماند.
این رشته کوه دارای ۱۷ قلهی بالای ۳۰۰۰ متری است که هر کوهنوردی را عاشق خود می کند. کوه سهند از غرب به دریاچه ارومیه مشرف است و این امر باعث شده که این رشته کوه پوشش گیاهی بسیار خوبی داشته باشد.
وجود دره ها و دامنه های سرسبز و فراوانی انواع گیاهان و گل ها، زیبایی خاصی به کوه سهند داده که آن را عروس کوههای ایران می نامند. به علاوه در کوه های سهند چشمه ها و آبگیرها و رودخانه های فراوانی وجود دارد که هم به زیبایی این کوهستان افزوده هم گردشگران بسیاری را جذب خود کرده است.
معروف ترین قله ها در رشته کوه سهند
همانطور که گفته شد رشته کوه های سهند دارای قله های فراوانی است که ۱۷ قلهی آن بالای ۳۰۰۰ متر است. البته اطلاعات درست و موثقی در مورد اکثر این قله ها موجود نیست ولی چند قله معروف و محبوب آن از نظر کوهنوردان به شرح زیر است.
- کمال یا قوچ گلی داغ ارتفاع ۳۷۰۷ متر بلندترین قلهی سهند واقع در محدوده بستان آباد مسیر صعود از پیست اسکی سهند
- جام ارتفاع ۳۵۴۸ متر در محدوده بستان آباد مسیر صعود از روستای کورده ده
- سهند ارتفاع ۳۵۲۸ متر در محدوده بستان آباد مسیر صعود از روستای کورده ده
- سلطان ارتفاع ۳۴۲۴ متر مسیر صعود از روستای تاریخی کندوان
- دمیرلی
- آغ داغ
- موتال
- شیرداغی
- هرم داغی
- گیرو داغی
- آتاشان
- درویش
- لیقوان
- آت داغی
بلندترین قلهی رشته کوه های سهند
قلهی کمال یا قوچ گلی داغ با ارتفاع دقیق ۳۷۰۷ متر بلندترین قله در کوه های سهند است. با توجه به این امر، قلهی کمال (قوچ گلی داغ) بلندترین قله در استان آذربایجان شرقی و در لیست طرح سیمرغ کوهنوردی ایران قرار گرفته است.
این قله در محدوده شهر بستان آباد و مسیر صعود آن از پیست اسکی سهند می باشد.
قلهی سهند و جام
برخلاف تصور، قلهی سهند بلندترین قلهی رشته کوه های سهند نمی باشد. این قله ۳۵۲۸ متر ارتفاع دارد و با قلهی جام که ۳۵۴۸ متر ارتفاع دارد همسایه است و معمولا باهم صعود می شوند.
در قلهی سهند یک چاه آب وجود دارد که برخی آن را دهانهی آتشفشان خاموش سهند می نامند. شیب صعود به قلهی سهند ملایم است و درجهی سختی پایینی دارد.
بهترین مسیر صعود به قله های سهند و جام
برای پیدا کردن بهترین مسیر صعود به قله های سهند و جام ابتدا باید از سمت یکی از شهرهای هشترود، مراغه و یا بستان آباد به روستای کورده ده (کرده ده) بروید. جاده تا خود روستا علی رغم کوهستانی بودن منطقه آسفالت و هموار است.
سپس از روستا تا محل کمپ فدراسیون کوهنوردی ۱۰ کیلومتر راه خاکی تقریبا ناهموار است. یک چشمه معروف به نام قخ بلاغ یا قرخ بلاغ در حوالی کمپ فدراسیون کوهنوردی وجود دارد.
بهترین زمان صعود به قله های سهند و جام
با توجه به شرایط جوی و آب و هوایی آذربایجان شرقی و کوه های سهند و سرمای شدید این مناطق در زمستان و پاییز، بهترین زمان صعود به قله های سهند و جام در فصل بهار و تابستان است.
مخصوصا در تابستان منطقه سرسبزی منحصربه فردی دارد. همچنین گل ها و گیاهان وحشی بر چشم نواز کردن رخ سهند تاثیری بسیاری دارد. به علاوه صدای آواز پرندگان و فراوانی جانوران بومی سهند جلوه ای خارق العاده به سهند می بخشد.
نقشه و ترک مسیر صعود به قله سهند و جام از کرده ده
کاملترین گزارش صعود به قله های سهند و جام
ابتدا از یکی از شهرهای هشترود، مراغه یا بستان آباد خود را به روستای کورده ده (کرده ده) برسانید. سپس از انتهای روستا که جاده خاکی شروع می شود با اتومبیل شخصی یا نیسان های اجاره ای روستا به سمت کمپ فدراسیون کوهنوردی بروید. فاصله از روستا تا کمپ کوهنوردی ۱۰ کیلومتر جاده خاکی ناهموار است. البته لازم به ذکر است که تمام مسیر مناظر زیبایی دارد.
برای شب مانی در کمپ فدراسیون کوهنوردی باید از قبل به صورت اینترنتی رزرو کرده باشید. این کمپ در ارتفاع ۲۵۹۰ متری واقع شده است.اگر جا رزرو نکرده باشید مهم نیست چون برای چادر زدن جا فراوان است. کمی بالاتر از کمپ فدراسیون چشمه قخ بلاغ با آب بسیار زلال وجود دارد که می توانید اطراف آن چادر برپا کنید. البته زمان صعود به قله های سهند و جام ۳ الی ۴ ساعت است و می تواند یک برنامه کوهنوردی یک روزه باشد.
وقتی از پای کار به سمت ۲ قلهی سهند و جام بایستید، قلهی سهند در سمت چپ و قلهی جام در سمت راست شما قرار دارد. پاکوب بسیار عالی و مشخصی برای صعود به دو قله وجود دارد. بهترین پاکوب همانی است که به خط الراس میان ۲ قله می رود
در مسیر میان ۲ قله نیز خانه ابدی شخصی به نام حاج حسین سروری میاندواب وجود دارد. لازم به ذکر است که مسیر قلهی جام بسیار سنگلاخی است. همچنین چاه آبی بر روی قلهی جام است که می گویند دهانهی آتشفشان خاموش سهند است.
بر روی قلهی سهند نیز سنگ چین وجود دارد که حتی می توانید در آنجا چادر برپا کنید. البته هر کوهنورد فهیم و طبیعت دوستی با نریختن زباله و همچنین ایجاد نکردن تغییر روی اکوسیستم و طبیعت، عشق خود را به زمین، ایران و طبیعت ثابت می نماید.
عکس های بسیار زیبا از کوه سهند
جمع بندی
در این مقاله از سری مقالات آموزش کوهنوردی در سایت کوهنوردی سلام کوه، به معرفی کامل کوه سهند از دیگر قله های ایران پرداختیم. به علاوه گزارش صعود به قلهی سهند و جام را تقدیم حضورتان نمودیم. همچنین بهترین مسیر صعود و بهترین زمان صعود به همراه نقشه و ترک مسیر صعود به قلهی سهند و جام را بررسی کردیم. مشخصاتی مانند ارتفاع کوه سهند و قله های بالای ۳۰۰۰ متر ایران در کوه سهند را در اختیارتان قرار دادیم. بلندترین قلهی رشته کوه های سهند به نام قلهي کمال یا قوچ گلی داغ را معرفی نمودیم. این قله در لیست قله های طرح سیمرغ فدراسیون کوهنوردی می باشد.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید. همچنین توصیه میکنیم که مقاله مربوط به قلهی دماوند را نیز مطالعه نمایید.
سوالات متدوال
بلندترین قله در رشته کوه های سهند را معرفی کنید؟
قلهي کمال یا قوچ گلی داغ با ارتفاع دقیق ۳۷۰۷ متر بلندترین قلهی کوه سهند است. این قله به عنوان بلندترین قلهی استان آذربایجان شرقی در لیست سیمرغ فدراسیون کوهنوردی ایران قرار دارد.
در رشته کوه های سهند چند قله وجود دارد؟
در کوه سهند قله های کوتاه و بلند فراوانی وجود دارد که ۱۷ قلهی بالای ۳۰۰۰ متر در سهند شناسایی شده است. این آمار از نظر تنوع کوهنوردی برای کوهنوردان بسیار عالی است.
مسیر صعود به قلهی سهند و جام از کجاست؟
بهترین مسیر صعود به قله های سهند و جام از روستای کورده ده (کرده ده) و از کنار کمپ فدراسیون کوهنوردی می باشد.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه