قله تفتان
در این مقالهی قلهی تفتان به بررسی ارتفاع و مسیرهای صعود این قله خواهیم پرداخت. همچنین درجه سختی و بهترین زمان صعود به قلهی تفتان را مشخص خواهیم کرد.
در ادامه یک گزارش گام به گام از صعود به قلهی تفتان به همراه نقشه و ترک صعود به قله تفتان را ارائه خواهیم داد. در آخر هم عکس های قله تفتان را به نمایش می گزاریم.
معرفی کامل کوه تفتان
کوه تفتان در جنوب شرقی ایران و استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. این کوه با ارتفاع ۳۹۲۰ متر بلندترین قلهی استان سیستان و بلوچستان است.
همچنین این قله که از قله های بالای ۳۰۰۰ متر ایران است، در لیست طرح سیمرغ فدراسیون کوهنوردی ایران جای گرفته است.
این کوه یک آتشفشان نیمه فعال است که آخرین فوران گدازه هایش حدود ۷۰۰۰ سال پیش بوده ولی هنوز به صورت دائم از خود دود و گاز گوگرد خارج می کند.
احتمالا نام تفتان نیز که به معنای گرم و سوزان است، به علت نیمه فعال بودن این کوه آتشفشانی و خروج گاز و بخار از دهانهی آن، برای این کوه انتخاب شده است.
بر خلاف تصور عموم تفتان یک قله نیست، بلکه ۴ قلهی مجزا بر روی کوه تفتان است. همچنین لازم به ذکر است که کوه تفتان به مانند زین اسب یا ۲ کوهان شتر می باشد.
۳ قلهی اصلی کوه تفتان با ارتفاع ها و نام های مادر کوه یا ماده کوه ۳۹۲۰متر، صبح کوه ۳۹۳۰ متر و چهل تن یا زیارت ۳۹۴۰ متر در شاخهی جنوب شرقی کوه تفتان است.
همچنین قلهی نر کوه با ارتفاع ۳۹۲۵ متر که در بین کوهنوردان محبوبیت کمتری دارد، به تنهایی روی شاخهی شمال غربی کوه تفتان جای گرفته است.
قلهی مادرکوه محبوب ترین قله از نظر کوهنوردان در کوه تفتان است. دلیل این محبوبیت هم وجود دهانهی آتشفشانی و خروج گازهای گوگردی در این قله است.
این امر باعث شده که کوهنوردان نام تفتان را به این قله نسبت می دهند و بیشتر کوهنوردان وقتی قصد صعود به تفتان را دارند، به این قله صعود می نمایند.
مسیرهای صعود به قله تفتان
برای صعود به قلهی تفتان نیز مانند دیگر قله های ایران چند مسیر صعود وجود دارد. مسیرهای صعود به قلهی تفتان به شرح زیر است.
- مسیر شمالی از روستای تمین
- مسیر جنوبی از روستای ترشاب
- مسیر شمال شرقی دو راهی سنگان
- مسیر غربی از روستای کوشه و پناهگاه دره گل
بهترین مسیر صعود به قله تفتان
با بررسی دقیق تمام مسیرهای صعود قلهی تفتان و صعود چند باره ی کوهنوردان از این مسیرها، بهترین و محبوب ترین مسیر کوهنوردی برای قلهی تفتان مسیر غربی آن و از روستای کوشه و پناهگاه دره گل معرفی شده است.
در این مسیر ۲ جانپناه وجود دارد که یکی جانپناه دره گل در ارتفاع ۲۵۱۰ متری و دیگری جانپناه صبح در ارتفاع ۳۲۵۰ متری قرار گرفته است.
بهترین زمان صعود به قله تفتان
کوهنوردان معمولان در همهی فصول قلهی تفتان را صعود می نمایند. اما لازم به ذکر است که صعود در پاییز و زمستان به علت وزش بادهای شدید و سردی هوا بسیار دشوار است.
همچنین در فصل تابستان به علت گرمای شدید منطقه، صعود به قلهی تفتان کار بسیار زجرآور و طاقت فرسایی است. بنابراین فصل بهار بهترین زمان صعود به قلهی ۳۹۲۰ متری تفتان معرفی شده است.
درجهی سختی صعود به قله تفتان
برای تعیین درجهی سختی صعود به قلهی تفتان، شرایط همه جانبه برای کوهنوردی مانند آب و هوا، شیب مسیر، میزان حرکت به صورت دست به سنگ، خطرات مسیر و مسافت از پای کار تا قله را بررسی نمودیم.
مسافت صعود از پای کار که جانپناه دره گل است تا قلهی تفتان حدود ۹ کیلومتر می باشد. شیب حرکت نیز در درهی گل و بعد از آن تند است.
به علاوه در عبور از درهی گل در چند جا نیاز به دست به سنگ می باشد و همچنین به علت وزش بادهای شدید و حرکت دام ها در بالای دره، امکان ریزش سنگ از ارتفاعات به کف دره زیاد است. بنابراین می توان نتیجه گرفته که قلهی تفتان در دستهی قله های سخت از نظر درجهی سختی صعود است.
نقشه GPS و ترک صعود به قله تفتان
گزارش گام به گام صعود به قله تفتان از جانپناه دره گل
برای صعود به قلهی تفتان باید از شهر زاهدان به روستای کوشه و اردوگاه کوهنوردی دره گل در ارتفاع ۲۵۱۰ متری بروید.
در جانپناه دره گل امکانات رفاهی اقامتی جای پارک ماشین وجود دارد که البته باید از قبل هماهنگ نمایید. در بیرون جانپناه نیز آلاچیق اجاره می دهند که از خود جانپناه ارزانتر است.
پاکوب از جانپناه تا خود قله کاملا مشخص است. پاکوب قلهی تفتان در امتداد جنوب رودخانه است و مستقیم به سمت تنگه گلو می رود.
از آنجا که شیب حرکت در تنگه گلو کمی زیاد است و در چند جا نیاز به دست به سنگ می شود، می توانید قبل از ورود به تنگه گلو، آن رو دور زده و وارد دشت زغال بشوید.
دشت زغال راهی هموار دارد ولی حدود ۸۰۰ متر طولانی تر از تنگه گلو است. البته اکثر کوهنوردان از همان تنگه گلو حرکت می نمایند.
اغلب مسیر دشت زغال برای صعود های زمستانه استفاده می شود چون تنگه گلو در زمستان به علت بارش برف مسدود می شود. در کل مسیر دشت زغال کمی دورتر است ولی بسیار استانداردتر و امین تر از تنگه گلو است.
در امتداد مسیر تنگه گلو ۲ چشمه وجود دارد. اولی چشمهی پونه است و آب بسیار با کیفیت و گوارایی دارد. همچنین به علت رویش پونه های فراوان بویی مطبوع در هوا جاری است.
کمی بعد از چشمه پونه یک چشمهی دیگر به نام تلخاب است. آب این چشمه به علت گوگوردی بودن ترش مزه و کمی تلخ است و قابل آشامیدن نیست.
سنگ ها و دیواره های تنگه گلو ریزشی و سست است و باید مراقب باشید. همچنین مسیر حرکت نیز سنگلاخی است. چند بار هم نیاز به دست به سنگ شدن دارید.
در ادامه مسیر به یک پلکان دست ساز می رسید. سپس چند چشمهی گوگردی می بینید که رد حرکت آب آن ها رنگ هایی مانند زرد و نارنجی را روی سنگ ها به جا گذاشته است. بافت سنگ ها و تخته سنگ های کف دره و دیواره ها نیز به شکل های خاصی زیبا است.
با عبور از دره تنگه گلو به محل وسیع تری می رسید. یک تابلو هم شما را به سمت جانپناه صبح راهنمایی می کند. پاکوب شما را به روی یک یال به نام کتل نرده می برد.
یال کتل نرده شیب زیادی دارد و شما از روی پاکوب و کنار بوته های گون به سمت جانپناه صبح حرکت می نمایید. جانپناه صبح از دوردست ها دیده می شود.
جانپناه صبح در ارتفاع ۳۲۵۰ متری قرار دارد و از ۲ ساختمان قدیم و جدید تشکیل شده است. تمام امکانات رفاهی کوهنوردان. در این ۲ جانپناه وجود دارد که برای استفاده باید از قبل با هیئت کوهنوردی زاهدان یا خاش هماهنگ کرده باشید.
در اطراف جانپناه صبح نیز چند چشمهی گوگردی وجود دارد که یکی از این چشمه ها آبگرم است. بعضی از کوهنوردان در این چشمه حمام می کنند.
کوهنوردانی که قصد صعود ۲ روزه به قلهی تفتان را دارند شب را در جانپناه صبح می مانند. همچنین هنگام حرکت به قله وسایل اضافی خود را به امانتداری جانپناه تحویل می دهند و با کولهی سبک به سمت قله می روند.
مسیر پاکوب از جانپناه صبح تا قله کاملا مشخص است. همچنین لازم به ذکر است که از جانپناه صبح تا قله شیب حرکت زیاد می باشد و در محلی به نام سیاه سنگ ها نیاز به دست به سنگ می شود.
سیاه سنگ ها در ارتفاع حدود ۳۶۵۰ متری قرار دارند. پس از عبور از سیاه سنگ ها نمای زیبای قله مشخص می شود. همچنین کنی بالاتر از سیاه سنگ ها بر روی یک تخته سنگ جهت مسیر قلهی نرکوه با رنگ مشکی مشخص شده است.
بعد از آن به یک دشت پهناور می رسیید که قلهی مادر کوه نمایان می شود و در نهایت به قلهی ۳۹۲۰ متری مادرکوه می رسید. همانطور که گفته شد منظور کوهنوردان از صعود به قلهی تفتان همین قلهی مادرکوه است.
چون خود تفتان یک قله نیست بلکه کوهی است که ۴ قلهی مجزا دارد. بر روی مادر کوه دهانه های آتش فشانی وجود دارد که از آن ها بخار و گاز گوگرد خارج می شود و زیبایی فوق العاده ای به این قله می دهد.
عکس های قله تفتان
جمع بندی
در این مقاله از سری مقالات سایت سلام کوه به معرفی کامل کوه تفتان پرداختیم. همچنین یک گزارش گام به گام از صعود به قله تفتان و نقشه و ترک قله تفتان ارائه دادیم. درجه سختی قله تفتان و ارتفاع آن را مشخص نمودیم ودر آخر عکس های قله تفتان را نمایش دادیم. امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید.
سوالات متداول
ارتفاع قله تفتان چقدر است و این قله در کجاست؟
ارتفاع قلهی تفتان ۳۹۲۰ متر است و این قله در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. همچنین این قله جزو قله های طرح سیمرغ کوهنوردی ایران می باشد.
درجه سختی قله تفتان چگونه است؟
با توجه به مسافت ۹ کیلومتری پای کار یعنی جانپناه دره گل در ارتفاع ۲۵۱۰ متری تا قله در ارتفاع ۳۹۲۰ متری که تقریبا زیاد است قرار دارد و همچنین شرایط سخت آب هوایی و دست به سنگ داشتن مسیر صعود، قلهی تفتان از نظر درجهی سختی جزو قله های سخت ایران است.
کوه تفتان چند قله دارد؟
کوه تفتان به شکل یک زین اسب و یا ۲ کوهان یک شتر است و دارای ۴ قله می باشد. ۳ قلهی اصلی کوه تفتان با ارتفاع ها و نام های مادر کوه یا ماده کوه ۳۹۲۰متر، صبح کوه ۳۹۳۰ متر و چهل تن یا زیارت ۳۹۴۰ متر در شاخهی جنوب شرقی کوه تفتان است. همچنین قلهی نر کوه با ارتفاع ۳۹۲۵ متر که در بین کوهنوردان محبوبیت کمتری دارد، به تنهایی روی شاخهی شمال غربی کوه تفتان جای گرفته است.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه