قله دماوند
بسیاری از کوهنوردان آرزوی صعود به بلندترین قله ایران، قلهی دماوند (Damavand) را دارند. این قله با ارتفاع ۵۶۷۱ متر بلندترین قلهی کشورمان است. ما در ادامه همه چیز را درمورد قلهی دماوند به شما توضیح می دهیم. اطلاعاتی مانند آب و هوای قلهی دماوند، مسیرهای صعود به قلهی دماوند و همچنین بهترین مسیر صعود به دماوند به همراه نقشهی GPS و ترک مسیر صعود را به شما معرفی می کنیم. علاوه بر این راهنمای کامل صعود به دماوند و معرفی بهترین زمان برای صعود به قلهی دماوند را در اختیار شما قرار می دهیم.
معرفی قلهی دماوند
هرکسی با شنیدن نام قلهی دماوند احساس غرور و شادی می کند. کوه دماوند برای ما ایرانی ها یادآور و نشانگر فرهنگ و تاریخ کشورمان است. داستان ها و شعرهای غرور آفرینی در مورد کوه دماوند نوشته شده است.
کوه دماوند برای برخی از ایرانی ها مقدس است و همچنین سمبل ایران باستان و غرور ملی می باشد. کوهنوردان زیادی آرزوی صعود به قله دماوند را دارند. در ادامه مطلب بهترین و کامل ترین راهنمایی صعود به قلهی دماوند، یعنی از ۰ تا ۱۰۰ آن را در اختیار شما می گذارم.
چند نکتهی بسیار مهم قبل از صعود به قلهی دماوند
این مطلب برای کوهنوردانی است که برای بار اول می خواهند به قلهی دماوند صعود کنند و استرس و نگرانی دارند. بهترین کار این است که اصلا نگران نباشید قلهی دماوند با تمام سختی هایش یک مسیر کوهنوردی بسیار امن و پر تردد دارد. از پای کار تا قله پاکوب مشخص است و کوهنوردان به راحتی از روی پاکوب حرکت می کنند. بهتر است که این صعود ۲ یا ۳ روزه باشد تا کمبود اکسیژن و خستگی باعث آسیب دیدگی نشود.
اگر قبل از صعود به این قله ۱ یا ۲ ماه تمرین جدی کنید، یعنی به چند قلهی بالای ۴۰۰۰ متر صعود کنید، بدنتان کاملا آمادهی صعود به قلهی دماوند می شود. همچنین چند روز قبل از صعود به قلهی دماوند خواب خود را تنظیم کنید و از غذاهای مقوی استفاده نمایید.
مهمترین نکته هم این است که به خود ایمان داشته باشید و مطمئن باشید که حتما قادر به صعود به دماوند خواهید بود.
بهترین زمان صعود به قلهی دماوند
پس از آماده سازی جسمی و ذهنی خود اکنون وقت انتخاب زمان مناسب به قلهی دماوند است. این نکته را در نظر بگیرید که کوهنوردان حرفه ای در تمام فصول می توانند به این قله صعود نمایند. اما این مطلب برای کوهنوردانی است که برای اولین بار تصمیم دارند به قلهی دماوند صعود کنند.
بهترین زمان صعود به قلهی دماوند از نظر شرایط جوی از اواخر تیرماه شروع می شود و تا اوایل شهریور ادامه دارد. اما کوهنوردان همیشه باید قبل از قصد حرکت هواشناسی را چک نمایند. بهتر است که وقتی هوای دماوند آفتابی و گرمتر از زمان های دیگر بود برنامه ریزی نمایند. همچنین برای آرامش خاطر بیشتر، بهتر است که آخر هفته را برای صعود برنامه ریزی نمایید. البته در نظر داشته باشید که شلوغی آخر هفته ها ممکن است آزار دهنده نیز باشد.
آب و هوای قله دماوند
قله دماوند یکی از خشن ترین شرایط آب و هوایی را دارا است و همیشه آب و هوای قلهی دماوند یکی از چالش های بزرگ کوهنوردان می باشد. این قله به علت قرار گیری در بخش شمالی کشور و همچنین ارتفاع بالایی که دارد، معمولا در همهی زمان های سال پوشیده از برف است.
همچنین می توان گفت که بیشتر اوقات سال حتی در تابستان نیز دمای هوا در دماوند زیر صفر است. بنابراین کوهنوردان برای صعود به قلهی دماوند بهتر است که تجهیزات کامل را با خود به همراه داشته باشند.
لوازم کوهنوردی و غذای مورد نیاز برای صعود به قلهی دماوند
با فرض اینکه شما می خواهید این صعود را ۳ روزه انجام دهید، نیاز به لوازم و وسایل کوهنوردی و غذای مناسب دارید. این را در نظر داشته باشید که در پناهگاه بارگاه سوم مواد غذایی مختصری با قیمت بالا فروخته می شود. از نظر تجربه شخصی من بهتر است که مقداری غذا با خود ببرید و نگران سنگینی کوله خود نباشید چون می توانید با پرداخت هزینه (پول نقد) حمل کوله را تا بارگاه سوم به باربران بسپارید.
چه لوازم کوهنوردی برای صعود به دماوند لازم است؟
هوای قلهی دماوند و مسیر کوهنوردی قله معمولا سرد است. پس بهتر است که کوهنوردان با لباس های زمستانهی خود حرکت کنند.
- لباس های زمستانهی کوهنوردی
- عینک کوهنوردی
- کلاه
- دستکش
- چادر
- کیسه خواب
- لوازم پخت و پز سبک
- هدلایت
چه غذاهایی برای صعود به قلهی دماوند لازم است؟
غذاهایی که کربوهیدرات بالا و وزن سبک دارند مانند ماکارانی، نودالیت، سیب زمینی بسیار مناسب است. همچنین تنقلاتی مانند آجیل ها، مویز، خرما واقعا انرژی بخش است.
علاوه بر این ها انواع کاکائو ها نیز می تواند بسیار مفید باشد. برای نوشیدنی نیز چای، قهوه و نسکافه گرم بعد از کوهنوردی بسیار دلچسب است. باید اضافه کنم که نگران برداشتن آب نباشید چون در بارگاه سوم یک چشمهی آب نوشیدنی وجود دارد.
بهترین مسیر صعود به قلهی دماوند کجاست؟
کوهنوردان می توانند از ۴ مسیر به این قله صعود کنند، اما بهترین و ایمن ترین همان مسیر جنوبی است. مسیر جنوبی به علت تردد زیاد و امکانات بالا یک صعود عالی را برای شما تضمین می کند. در مسیر صعود به دماوند ۲ کمپ که اولی گوسفند سرا و دومی بارگاه سوم است وجود دارد.
همچنین از لب جادهی آسفالت نیسان ها و جیپ هایی هستند که شما را به گوسفندسرا می برند. بعد از آن هم باربران با اسب و قاطر کوله پشتی و وسایل شما را تا بارگاه سوم حمل می کنند.
نقشه GPS و ترک صعود به قلهی دماوند از جبههی جنوبی و پلور
جاده دسترسی به مسیر جنوبی صعود به قلهی دماوند کجاست؟
برای رفتن به نقطه شروع صعود به قلهی دماوند از مسیر جنوبی باید به پلور و جادهی لار بروید. ابتدا در جادهی هراز وارد روستای پلور بشوید. اگر چیزی لازم دارید در ابتدای پلور چند سوپرمارکت وجود دارد که می توانید از آنجا تهیه کنید (قیمت ها مناسب است اما حواستان جمع باشد). ۳ کیلومتر که این جاده را طی کردید فدراسیون کوهنوردی در سمت راست شما می باشد.
چند کیلومتر بعد از آن در سمت راست، تابلوی رینه را می بینید. وارد جاده رینه بشوید و بعد از پیمودن چند کیلومتر به مکان مورد نظر که پارکینگ جنوبی نام دارد، می رسید. هم پارکینگ وجود دارد هم جای پارک کافی، خیالتان از بابت امنیت راحت باشد.
نیسان ها و جیپ ها منتظر شما هستند تا شما را با دریافت هزینه به کمپ اول یعنی گوسفندسرا برسانند. فاصله از پارکینگ جنوبی تا گوسفندسرا ۵.۳ کیلومتر است. بعضی از کوهنوردان از همانجا پیاده حرکت می کنند که ۳ ساعت تا گوسفنسرا طول می کشد. البته برای صعود اول بهتر است با ماشین ها بروید.
گوسفندسرا، کمپ اول صعود به قلهی دماوند
گوسفندسرا در ارتفاع ۳۰۰۰ متری قرار گرفته است. مسجد صاحب الزمان در این کمپ قرار دارد که می توانید از امکانات مسجد استفاده نمایید. از گوسفندسرا می توانید قلهی پرشکوه دماوند را مشاهده نمایید.
چند بنگاه باربری در گوسفند سرا وجود دارد که می توانید تمامی وسایل کوهنوردی خود را به آن ها بدهید تا بارگاه سوم حمل کنند. قیمت باربرها یکی است و بارهای شما را داخل گونی می گذارند.
بهتر است که با خود گونی آورده باشید چون قیمت گونی را کمی بالا می گویند. (پول نقد به همراه داشته باشید). مقداری آب برای یک کوهنوردی حدودا ۴ ساعته تا بارگاه سوم بردارید و حرکت نمایید. شیب مسیر در ابتدا کم است ولی در نزدیکی بارگاه سوم زیاد می شود ولی نگران نباشید مشکلی نیست.
بارگاه سوم، کمپ دوم صعود به قلهی دماوند
بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۰۰ متری قرار دارد. پناهگاه تقریبا مجهزی در بارگاه سوم است که یک غذاخوری هم درون آن قرار دارد. بعضی از امکانات امداد و نجات و پزشکی هم در بارگاه سوم مستقر شده است. همچنین سرویس های بهداشتی نیز برای راحتی کوهنوردان وجود دارد. شما می توانید قبل از رفتن به قلهی دماوند از طریق سایت فدراسیون کوهنوردی پناهگاه برای خوابیدن و شبمانی را رزرو نمایید.
البته جا برای برپا کردن چادر هم بسیار زیاد است. با تجربه ی شخصی من بهتر است چادرتان را بالای سرویس های بهداشتی برپا کنید. چون هم آنتن موبایل آنجا بهتر است و هم به سرویس بهداشتی و چشمهی آب نزدیک هستید. سعی کنید هنگام رسیدن به بارگاه سوم فقط استراحت بکنید و یک شام مقوی و سبک میل کرده و بخوابید.
اگر بتوانید قبل از خوابیدن تا آبشار یخی صعود کنید و برگردید، برای هم هوا کردن بدنتان با محیط بسیار عالی می شود. آبشار یخی در ارتفاع تقریبا ۵۱۰۰ متری قرار دارد. استراحت و خواب مناسب برای یک کوهنوردی سنگین بسیار ضروری می باشد. سعی کنید ساعت ۸ یا ۹ بخوابید.
از بارگاه سوم به سمت قلهی دماوند
پس از یک شام مقوی و یک خواب خوب، اکنون زمان صعود به سمت قلهی دماوند فرا رسیده است. از بارگاه سوم تا قله تقریبا ۱۴۰۰ متر ارتفاع، فاصله وجود دارد. با توجه به سرعت حرکت شما از ۶ تا ۹ ساعت زمان تا رسیدن به قله صرف می شود.
پاکوب تا قله مشخص است و خطر خاصی در مسیر کوهنوردی وجود ندارد. شیب حرکت از بارگاه سوم تا قله تقریبا زیاد است. بنابراین به دلیل کمبود اکسیژن و شیب زیاد، حرکت کمی سخت است.
آبشار یخی دماوند
در ارتفاع ۵۱۰۰ متری به آبشار یخی می رسید. این آبشار در هر زمانی از سال به علت ارتفاع بالا و سرما یخ زده است. ارتفاع خود آبشار ۷ الی ۱۲ متر است. در این مرحله فشار بر روی کوهنوردان بسیار زیاد می شود.
کمبود اکسیژن و خستگی اثر خود را روی کوهنوردان می گذارد تا جایی که برخی تصمیم به برگشت می گیرند. لطفا در این مرحله تسلیم نشوید و به حرکت خود ادامه دهید.
تپه های گوگردی قلهی دماوند
پس از پیمودن ۲۰۰ متر دیگر یعنی تقریبا در ارتفاع ۵۳۰۰ به تپه های گوگردی می رسید. واقعا منظرهی جذابی است، بخار گوگرد از زیر زمین به آسمان می رود و زیبایی و عظمت قلهی دماوند را دوچندان می کند.
رنگ این تپه ها به زردی می زند. بخار گوگرد خیلی آزار دهنده نیست ولی اگر یک اسکارف جلوی دهانتان باشد بهتر است.
رسیدن به قلهی جان (دماوند)
یکی از لذت بخش ترین لحظات زندگی یک کوهنورد عاشق، دیدن قلهی دماوند و در آغوش کشیدن این مادر مظلوم ایران زمین است.
شما در بلندترین نقطهی ایران ایستاده اید و ماموریتتان را به درستی انجام داده اید. اگر بغضتان ترکید و گریه کردید ناراحت نباشید چون خیلی ها همین حس را دارند و اشک شوق می ریزند. احتمالا احساس شوق و غرور می کنید. با گرفتن چند عکس و فیلم یادگاری این دستاورد بزرگ را برای همیشه حفظ نمایید.
مهمترین نکات پس از صعود به قلهی دماند
- یک کوهنورد با شخصیت به هیچ عنوان روی قلهی دماوند آشغال نمی ریزد.
- اگر روی قله شلوغ بود برای عکس گرفتن با تابلو به دیگر کوهنوردان هم فرصت بدهید.
- از سنگ های قله برای یادگاری برندارید.
- اگر برایتان ممکن بود آشغال هایی که برخی کوهنورد نماها در قله رها کرده اند را جمع نمایید.
- خیلی روی قله نمانید و سریعا به سمت پایین برگردید.
عکس هایی زیبا از قلهی دماوند
جمع بندی
در این مقاله به معرفی کامل قلهی دماوند که جزو قله های بالای ۵۰۰۰ متر از قله های ایران است پرداختیم. به علاوه بهترین مسیر و بهترین زمان صعود به قلهی دماوند را بررسی نمودیم. یک گزارش کامل نیز از صعود به قلهی دماوند را ارائه دادیم و آب و هوای قلهی دماوند را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم از این مطلب که از سری مقالات آموزش کوهنوردی وبسایت کوهنوردی سلام کوه است، لذت برده باشید.
سوالات متداول
بهترین مسیر برای صعود به قلهی دماوند کدام است؟
کوهنوردان حرفه ای از همهی مسیرها به قلهی دماوند صعود می کنند ولی بهترین و رایج ترین مسیر، مسیر جنوبی است.
گوسفند سرا در چه ارتفاعی قرار دارد؟
گوسفندسرا که کمپ اول صعود به قلهی دماوند است و در مسیر جنوبی صعود به قلهی دماوند واقع شده است، حدود ۳۰۰۰ متر ارتفاع دارد.
چه امکاناتی در بارگاه سوم وجود دارد؟
- پناهگاه برای شب مانی
- سرویس بهداشتی
- امداد و نجات و پزشکی
- غذاخوری
- آنتن دهی موبایل ایرانسل و همراه اول
- باربری
- باند فرود هلیکوپتر
- محل مناسب برای چادر زدن
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه